Kategorier
Bygg

Pålning förankrar byggnationer

För att förklara en pålning går det att säga att det är lite som att gräva ner en växt djupt i marken. För pålningen är det som gör att byggnationen förankras.

Om du vill förstå exakt vad en pålning är så går det att se hur en brygga eller en bro är konstruerad. Två byggnationer som båda hade flutit iväg om de inte hade haft ben som stadigt håller fast konstruktionerna en bra bit under havsytan. Men även andra byggnationer kan behöva pålning för att vara säkra och hållbara.

Idag är det vanligt att få se hur höga byggnader skjuter upp i skyn. Som skyskrapor eller andra höga hus. Hus som är högre än vad de är breda och som skulle skapa stort kaos ifall de började röra på sig. Vid en översvämning eller jordbävning, eller bara för att det blåser kraftigt. Det är därför som man väljer att fästa byggnaderna djupt i marken med hjälp av pålning.

En modern pålning

Den pålning som utförs på bryggor är också så som man utförde en pålning i begynnelsen. Men idag finns det andra material och tekniker som är smidigare att använda sig av. Nämligen armeringsjärn och betong.

Men först och främst handlar det om att få ner pålarna riktigt långt i marken. Helst så pass långt att pålarna fäster sig i berggrunden. Och det kan krävas både borrningar och sprängningar innan hålen för pålarna är tillräckligt djupa och breda för att orka hålla den stora byggnationen på plats.