Kategorier
Bygg

En geoteknisk undersökning ger inblick i underlaget

Är det dags att bygga nytt? Då är det klokt att höra av sig till specialister på geoteknisk undersökning för att få mer information om underlaget och marken.

Kontakta specialister på geoteknisk undersökning innan du börjar bygga, så slipper du obehagliga överraskningar. En geoteknisk undersökning är precis som det låter, en undersökning av underlaget. Hur är jordkvaliteten och grundvattnet? Finns det hinder för husbygge eller anläggning? Sådant som är bra att veta innan bygget drar igång, helt enkelt.

Att tänka och först och handla sen är ett gammalt beprövat knep som fungerar bra för att undvika att saker blir fel. Att bygga hus på sankmark är en dålig idé, så det gäller att kontrollera marken på förhand. Se bara på det lutande tornet i Pisa har det annars kan gå.

Geoteknisk undersökning är klokt

När du tar hjälp av specialister på geoteknisk undersökning får du veta vilka jordtyper och lager underlaget består av samt hur jorden är packad. Det påverkar vilken belastning marken tål, vilket i sin tur påverkar vilken byggteknik som är lämpligast att använda. En geoteknisk undersökning ger helt enkelt en tydlig bild av vilka förutsättningar som finns.

Genom att anpassa byggtekniken efter underlaget blir strukturen mer hållbar, både på kort och lång sikt. Att göra ett grundligt arbete redan från början kan spara både pengar och huvudvärk. Det är lättare att grunda ordentligt än att räta upp tornet i efterhand. Om du inte är sugen på att bo i lutande villan i Sverige är en geoteknisk undersökning en god idé.