Kategorier
Bygg

Undvik onödiga skador genom att använda frostbeständig betong

Risken med vanlig betong är att fukt och kyla kan få vattnet att frysa och expandera och skapa sprickor. Då kan man istället välja frostbeständig betong.

Betong är världens mest använda byggmaterial och den passar till många olika konstruktioner. Det finns emellertid flera olika sorters betong och genom att anlita en specialiserad och erfaren leverantör kan man få hjälp att hitta den sammansättning av betong som passar bäst. Det finns flera faktorer som påverkar hållbarheten hos betongen. Klimat, exponering för fukt och salt och användningsområde är faktorer som avgör vilken typ av betong som är lämpligast.

Normal konstruktionsbetong är den mest använda typen och den används framförallt till grunder, golv och stommar. Men i dessa sammanhang används också snabbhärdande-, fiber – och uttorkningsbetong. Under vintern kan man använda varmbetong för gjutning och är det risk för frysning används frostbeständig betong. Vid konstruktioner som exempelvis bassänger, tunnlar och källare kan man använda vattentät betong. Fogbetong används för elementfogning och fyllnadsgjutning av betongblock.

Frostbeständig betong är ett tåligt och pålitligt konstruktionsmaterial

När vanlig betong utsätts för kyla och fukt kan vattnet i betongen frysa och expandera, vilket kan leda till sprickor och försämrad hållbarhet. Frostbeständig betong innehåller tillsatser och material som hjälper till att minimera dessa problem. Den frostbeständiga betongen kan frysas och tinas utan att ta skada. Det bildas inga sprickor eftersom man genom tillsatser skapat ett luftporsystem som tillåter vattnet att frysa och expandera.

Vill man ha extra spänst och motståndskraft i betongen kan man välja en fiberförstärkt frostbeständig variant. Den fiberförstärkta betongen blandas med exempelvis glasfiber eller polypropen. Fibrerna förbättrar betongens egenskaper och gör den mer flexibel, hållfast och motståndskraftig mot sprickor. Kvalificerade experter hos en etablerad betongleverantör kan skapa den betong som förhållandena kräver så att man slipper onödiga och kostsamma skador.