Kategorier
Värmepump

Fler och fler investerar i värmepumpar i Göteborg

Värmepumpar har många fördelar, de är energisnåla, miljövänliga och lätta att installera. Därför väljer fler och fler den lösningen till sin bostad i Göteborg.

I moderna villakvarter kan man numera se utomhusdelen till en värmepump på många hus. Fler och fler har valt bort direktverkande el eller värmepanna. Värmepumpar började dyka upp i större utsträckning på svenska hus 2002 men det är ingen ny uppfinning. Den första värmepumpen som var avsedd för bostäder kom till Sverige 1948 men historien börjar tidigare än så.

Den amerikanske uppfinnaren Jacob Perkins experimenterade med maskiner som skulle kunna kyla vätskor och göra iskuber. År 1834 konstruerade han en kylmaskin som låg till grund för det som 1856 skulle bli den första värmepumpen. Perkins var en energisk man och ägnade framför allt mycket av sin energi åt att utforska användningen av ånga i olika maskiner.

Värmepumpar började användas i Skåne där vintrarna var mildare

Sjuttiotalets oljekris gjorde oljepannor omoderna. Istället valde många som byggde hus att satsa på direktverkande el vilket var betydligt billigare och mer driftsäkert. När elpriserna sedan sköt i höjden började man leta alternativ. De första värmepumparna var inte så kraftfulla och effektiva och klarade inte av för låga temperaturer. Detta gjorde att man framförallt kunde använda dem i de södra delarna av vårt land.

Ökad popularitet gjorde att värmepumparna utvecklades. Detta och mildare vintrar har gjort att moderna värmepumpar numera kan användas i hela Sverige. Moderna värmepumpar kan dessutom leverera vattenburen värme och varmvatten vilket gör dem till energisnåla och miljövänliga alternativ. Jord- och bergvärme ger högre energibesparingar jämfört med en luft-luft-, luft-vatten- eller frånluftsvärmepump.

Moderna värmepumpar kan kyla och ger ett behagligt inomhusklimat

Luft-luftpumpen är ett bra alternativ för den som inte vill eller kan borra och gräva för jord- eller bergvärme. Energibesparingen blir i och för sig mindre men investeringskostnaden är heller inte så hög. De hus som väljer värmepumpar i Göteborg får utöver värme dessutom tillgång till pumpens egenskap att kunna kyla ner luft.

Under den varmare årstiden kan man använda sin värmepump för att skapa ett svalare inomhusklimat. Många väljer därför att installera en luft-luftvärmepump i sitt fritidshus. Under den kallare årstiden kan pumpen hålla inomhustemperaturen på 10° och när värmen kommer och man flyttar dit kan den ge välbehövlig svalka och fräsch luft.